0877 28 01 01
#

Sun Protect eLek

Честито столетитие, слънчев загар!


Тази година, се навършва точно един век от повратния момент, когато легендарната модна икона Коко Шанел се връща от почивка на Лазурния бряг и в типичния си предизвикателен и пречупващ догмите стил демонстрира открито своя …. шоколадов тен!
Нищо странно ще кажете, какво толкова. Уверявям ви, че за времето си нейното поведение е било меко казано странно, на практика е било скандално. Бледата кожа, както на лицето, така и на тялото, особено на жените, от векове традиционно е била синоним на благородство и икономическо благополучие. Обратно, загарът е бил присъщ единствено на представителите на низшето общество, които са работели тежък физически труд на открито.
Постъпката на Коко Шанел бързо се превръща в масов пример за подражание и поставя началото на модна тенденция, която е актуална и до днес без да има признаци за промяна. В съвременното общество шоколадовият загар отдавна не е мода, а е синоним на добро здраве, благоденствие, свързва се с пътувания, ваканции, спорт на открито и други приятни преживявания.
           

Какъв е механизмът на “почерняването”?


Най-важният пигмент, който определя цвета на кожата при човека, е меланинът, който се произвежда от клетки, които се наричат меланоцити. Съществуват два типа меланин в човешката кожа и косми, като първият вид, феомеланинът, не взаимодейства със слънчевите лъчи. Вторият вид меланин, наречен еумеланин, е този, на който дължим слънчевия загар, тоест под въздействието на UV-лъчението меланоцитите го синтезират, и ние “почерняваме”. На практика слънчевият загар представлява защитна реакция на кожата срещу увреждане от UV-лъчите. За съжаление тя не е достатъчна.  Дори и да не го вярваме, обикновено го разбираме по “трудния начин”, преживявайки сериозния дискомфорт на слънчевото изгаряне, което е най-краткосрочния ефект.
За съжаление най-сериозните щети от слънчевото изгаряне се появяват в дългосрочен план, дори години след преживяното изгаряне, когато дори не си го спомняме. Кожата обаче помни, и рискът от образуване на меланоми остава. Това прави използването на слънцезащитни продукти просто задължително.


Защо е важна употребата на слънцезащитен продукт? Кои продукти да изберем?


Считам употребата на слънцезащитен продукт не само за важна, но и за абсолютно задължителна. Разбира се, има значение какъв е продуктът. Моят съвет е да използвате винаги продукт с висок SPF, като слънцезащитния лосион SPF50+ и слънцезащитния крем SPF50+ на еЛек. еЛек познават проблемите и нуждите на човешката кожа и отдавна с превърнали своята работа в мисия за нейната красота и здраве.
Аз съм свидетел съм на работата по създаването на слънцезащитните продукти на еЛек и ви потвърждавам, че те са формулирани по съвременна технология, с грижа към кожата и познаване на принципите на оптималната слънцезащита. Техният SPF фактор е тестван и доказан от сертифицирана лаборатория.
Защитата, гарантирана от слънцезащитния лосион SPF50+ и слънцезащитния крем SPF50+ се базира на сполучлива комбинация от естествени масла от авокадо, кокос, какао, пшеничен зародиш, малинови семки, на витамини - витамин Е и адекватно количество провитамин В5 (пантенол), подходящи етерични масла от лимонена трева и розмарин и, разбира се, на надеждни органични слънчеви филтри последно поколение. Не се разчита само на естествения слънцезащитен фактор на маслата, който не е достатъчен. Присъствието на маслата във формулата обаче е необходимо за цялостния комфорт на кожата, за постигането на конкретната текстура, поведение, “приятност” на продукта, добрата му и лесна размазваемост. Правилно е да се разглеждат съставките във формулите като комбинация, а не поотделно, защото компонентите работят успешно само заедно, в добре подбрана комплексност. В слънцезащитните формули си остава валидно основното правило за всички разработки на еЛек  - нищо излишно, нищо прекалено, и продуктите работят право в целта.


Искам навреме да оборя опасенията ви, че ако използвате слънцезащитен продукт, или ако той е с висок SPF, няма да се сдобиете с мечтания тен. Това НЕ Е вярно. Тенът ви ще бъде налице и като награда ще бъде придружен от хидратирана кожа. И не, продуктите НЕ оставят некомфортни бели следи.


Прекрасно и безопасно слънчево лято!


Посочих ви продукти за надеждна слънцезащита, но и вие ми обещайте нещо. Бъдете умерени! Бъдете постоянни в грижата за вашата кожа! Дори и старателно да нанасяте слънцезащитен продукт, избягвайте прекомерното излагане на слънце през пиковите часове на слънчева активност между 12 и 15 ч. Избягвайте прякото излагане на слънце на бебета и малки деца дори извън пиковите часове.
Нанасяйте достатъчно количество слънцезащита, защото правилното нанасяне на продукта е също толкова важно, колкото и изборът на самия продукт. Не забравяйте да нанасяте продукта поне 20 минути преди излагане на слънце, нанасяйте щедро количество, около 5-6 пълни чаени лъжички за тялото на възрастен. Не забравяйте да нанасяте повторно след плуване или подсушаване с кърпа.

Желая ви прекрасни моменти под слънцето.
Благодаря, Коко Шанел!


Валентина Бевакуа
Козметолог, козметичен технолог, експерт по козметични и парфюмерийни продуктиИмате въпрос? 0879 480 041
Връзка с нас? elek@tovaelek.com
Станете партньор elekorder@tovaelek.com